Goed slapen in een Bed and Breakfast

Geplaatst op: 07 april 2013

Overnachten in een Bed and Breakfast is niet alleen heel leuk, het is ook erg gezond. Want we weten het allemaal; goed slapen is essentieel voor je gezondheid. Bij een Bed and breakfast staat goed slapen nu eenmaal voorop, net als het genieten van een voedzaam ontbijt.

Je slaapkamer is geen werkkamer
Omdat je overdag er vaak op uit bent om bijvoorbeeld te fietsen, te wandelen of te winkelen en musea te bezoeken, gebruik je de gastenkamer in een B&B alleen om te slapen. En juist dat zorgt ervoor dat je sneller en beter slaapt. Een tip is dan ook om ook thuis de slaapkamer niet te gebruiken als werkkamer en dus televisie en laptop zo veel mogelijk buiten gebruik te houden, zeker vlak voor het slapen gaan.

Natuurlijk slaap opwekken
Het tot je nemen van licht is ook bepalend voor een goede nachtrust. Cortisol en melatonine zijn hormonen die hiermee te maken hebben. Cortisol wordt aangemaakt bij blootstelling aan licht, melatonine juist wanneer je ogen weinig licht binnenkrijgen. Cortisol houdt je wakker, terwijl melatonine je slaap juist opwekt. Door ’s avonds het licht te dimmen, zorg je er dus voor dat je beter kunt slapen.

Voldoende tijd nemen
Voor een goede nachtrust zijn slaapgewoontes het allerbelangrijkste. In een Bed and Breakfast zit het ongemerkt vaak al goed met deze gewoonten. Tijdens je verblijf plan je vaak beter hoe laat je moet gaan slapen, omdat je de volgende morgen op een afgesproken tijd gaat ontbijten of de omgeving gaat verkennen. Een simpele tip om ook thuis te gebruiken is: Neem voldoende tijd om te slapen. Goede tips voor het verkennen van de omgeving vindt je in onze Toerisme Gids Nederland.

Een slaapritme ontwikkelen
Het is ook belangrijk om een ritme te vinden van opstaan en slapen gaan. Hou er rekening mee dat de meeste mensen zo’n kwartier nodig hebben om in slaap te vallen. Wanneer je de opstaan- en slaaptijden twee weken consequent volhoudt, zal je merken dat het steeds meer vanzelf zal gaan om goed in slaap te komen. Zorg voor een vaste routine voor het slapen gaan. Loop iedere avond voor het slapen gaan en stukje met de hond of drink bijvoorbeeld een kopje warme melk. Ontspan je voor het slapen gaan door naar rustgevende muziek te luisteren, of een stukje te lezen. Zorg het laatste uur voor het slapen gaan voor een schemerige kamer, zodat het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt.

De slaapkamer
De inrichting van de slaapkamer is ook van belang. Zorg voor een donkere kamer, elk lichtje kan een negatief effect op je slaap hebben. Maak de kamer ook niet te warm, de ideale temperatuur voor de slaapkamer is 15-18 graden. Frisse lucht is goed, maar wanneer dat betekent dat je herrie van buiten hoort, kun je het raam beter dicht laten. Zorg voor een goed matras en een fijn en passend dekbed, zodat je niet onrustig hoeft te ‘vechten’ om het dek bed. In een Bed and Breakfast is dat meestal goed geregeld, en ook kiezen veel B&B’s voor twee aparte dekbedden, zodat je nog rustiger slaapt.

Doe ontspanningsoefeningen in een B&B
Er zijn ook ontspanningsoefeningen die zorgen voor een goede slaap. Wanneer je na het verkennen van de omgeving terugkomt in je Bed and Breakfast, en je toch niet in slaap kunt komen, helpt het om wat rustgevende oefeningen te doen: schaapjes tellen klinkt misschien cliché, tellen is een ontspannende bezigheid. Tel bijvoorbeeld je ademhalingen en je valt in no-time in slaap. Een andere manier is om één voor één al je spieren aanspannen en weer loslaten. Beginnende bij je tenen en eindigende bij de spieren van je gezicht. Een paar dagen een verblijf boeken in een bed and breakfast  is natuurlijk de ultieme mogelijkheid om al deze zaken in de praktijk te brengen. Maar ook als je terugkomt is het goed om deze principes vol te houden, zodat je gezondheid positief beïnvloed wordt.
 

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!