Bed en Breakfast beginnen (Bed and Breakfast starten)

Bed en Breakfast (B&B) beginnen 

Wilt u een Bed en Breakfast beginnen? Naast promotionele taken (het bieden van een platform) biedt Bedandbreakfastboeken.nl ook informatie om een Bed en Breakfast te beginnen. Deze gratis online gids om een Bed and Breakfast te starten is een gratis alternatief voor een boek over het beginnen Bed and Breakfast. Ook als u al begonnen bent met uw B&B helpen wij u verder. Niet alleen het starten van de B&B komt namelijk aanbod, maar ook het voor het runnen van uw B&B vindt u waardevolle informatie. 

Bed and Breakfast (B&B) starten

Als u wilt starten met een B&B krijgt u te maken met allerlei aspecten van een klein bedrijf. Denk daarbij aan wetten/regels, financiën, inkoop en marketing. Marketing lichten we extra uit met een marketingmix voor uw Bed and Breakfast. Deze marketingmix is een goed voorbeeld voor het ondernemingsplan van uw Bed and Breakfast. 


Waarom een B&B starten?

b&b starten en bed and breakfast startenVoordat u besluit een Bed and Breakfast te starten is het goed om u af te vragen wat uw beweegredenen zijn om de B&B te starten. U wilt bijvoorbeeld graag thuis werken, in contact komen met leuke mensen of een aanvulling verdienen op uw inkomen. Bij het starten van een B&B krijgt u met veel verschillende zaken te maken.

Bed en Breakfast beginnen: de afwegingen

Als u een Bed en Breakfast gaat beginnen stelt u vanzelfsprekend ruimte voor uw B&B-gasten beschikbaar. Daarmee levert u met het beginnen van een B&B niet alleen fysieke ruimte in, maar ook een stukje privacy en bewegingsruimte (vrije tijd). Gasten kiezen o.a. voor een Bed en Breakfast om de persoonlijke benadering.  's Ochtends een heerlijk ontbijt serveren hoort er bij B&B zoals de naam het al zegt (breakfast) over het algemeen standaard bij.

Toch is de tendens dat ook gasten een stukje privacy op prijs stellen. Zo worden steeds meer B&B's uitgerust met een eigen badkamer en zijn B&B's in vakantiehuisjes in populariteit gegroeid. Wilt u liever een B&B beginnen, zonder vroeg op te staan om het ontbijt van uw gasten te verzorgen, oftewel een Bed zonder Breakfast? Vooral gasten die kiezen voor accommodaties met meer privacy, zoals appartementen en vakantiehuisjes vinden dat geen bezwaar of zelfs gewenst. Wel is het belangrijk dat u dit communiceert op uw website en de term B&B zoveel mogelijk vermijdt of in elk geval steeds duidelijk vermeldt dat uw "B&B" er één zonder ontbijt is. Of kies een middenweg, het ontbijt optioneel beschikbaar stellen of het ontbijt in een koelkastje klaarzetten, zodat uw gasten dit op een door hen gewenst moment kunnen nuttigen. Kortom: bij het beginnen van een B&B is veel mogelijk, zolang u er maar duidelijk over communiceert naar uw gasten. 


Bed and Breakfast kopen of verkopen?

In onze rubriek 'Bed and Breakfast Te Koop in Nederland' vindt u een overzicht van te koop staande B&B's in Nederland. Wilt u uw pand voordelig onder de aandacht brengen van de gerichte doelgroep van potentiële starters van Bed en Breakfast, bezoek het overzicht en download het aanmeldformulier.


Website voor  Bed and Breakfast laten maken?

Wij leveren ook uitstekende websites voor Bed and Breakfast accommodaties. Wilt u een website laten ontwikkelen, dan doen we dit geheel naar uw wensen. Uiteraard zullen wij u daarbij goed informeren en adviseren. Uw website beschikt over een CMS (beheersysteem), waarmee u uw website gemakkelijk kunt onderhouden. Wij laten u graag vrijblijvend zien wat de mogelijkheden zijn!

Naast uw B&B te uitgebreid te presenteren op onze website, wilt u misschien ook een eigen website. Tegenwoordig worden websites vaak voorzien van een cms-systeem, zodat u de website zelf kunt beheren! B&B Reserveringen, beheerder van bedandbreakfastboeken.nl, heeft alle kennis in huis om een goede B&B website af te leveren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Voor enkele honderden euro's heeft u al een website.


Bed and Breakfast vergunning, wetten en regels

bed and breakfast regelsWe krijgen veel vragen over de vergunning, wetten en regels omtrent Bed and Breakfast. In Nederland zijn er nog geen landelijke wetten en regels vastgesteld als het gaat om Bed and Breakfast. Het is aan iedere gemeente om een beleid te maken op het gebied van B&B. Niet iedere gemeente heeft zo'n beleid vastgesteld, maar door de opmars van Bed and Breakfast in Nederland zijn er steeds meer gemeenten die dit wel doen. Indien u op de hoogte wilt zijn van de voorwaarden om een Bed and Breakfast te starten, kunt u dus het beste bij uw gemeente informeren naar haar beleid omtrent Bed eand Breakfast. Deze online startersgids wordt afgesloten met een stappenplan voor het beginnen vn een Bed and Breakfast. Daarin wordt ook aandacht besteed aan het aanvragen van een vergunning en aan de andere eisen waaraan voldaan moet worden.


Deelnemen aan Bedandbreakfastboeken.nl

Heeft u al een B&B of concrete plannen, of start u binnenkort met een Bed&Breakfast?  Dan kunt u nu al de B&B aanmelden voor onze website  bedandbreakfastboeken.nl. Zo krijgt u direct toegang tot ons beheersysteem met nuttige documenten. U kunt ook direct uw uitgebreide pagina aanmaken. Nadat u zich heeft aangemeld kunt u op ieder moment pagina's aanmaken en aanpassen. Kijk eens rond op de pagina's van reeds deelnemende verhuurders en ontdek ook de mogelijkheden! 

Uw presentatiepagina is uw eigen webpagina binnen bedandbreakfastboeken. Doordat honderden deelnemers onze website voorzien van waardevolle content, wordt onze website goed gewaardeerd door zoekmachines als Google. Samen maken de deelnemers deze website tot een succes. Dat zorgt voor goede vindbaarheid van uw eigen webpagina binnen bedandbreakfastboeken. Profiteer dus van deze unieke samenwerking van B&B-houders en meld uw B&B aan.

Standaard boekingsbevestiging

Wilt u gasten de boeking netjes bevestigen? Dan kunt u onze standaard reserveringsbevestiging / boekingsbevestiging als voorbeeld gebruiken. U kunt hem naar wens aanpassen, om hem voor iedere boeking te kunnen gebruiken. Sla hem op als PDF en mail hem naar uw gast. 


Bed and Breakfast registreren verplicht?

Er bestaat in Nederland geen  Bed and Breakfast-organisatie die wettelijk gezien  belast is met het classificeren of registreren van Bed and Breakfast. Voor hotels bestaat een dergelijke organisatie wel. De Nederlandse Hotel Classificatie wordt uitgevoerd door het bedrijfschap Horeca, en wordt daarbij geadviseerd door de Commissie Hotelclassificatie. Bedrijven die niet (met tenminste één ster) geclassificeerd zijn door deze organisatie, mogen zich wettelijk gezien geen hotel noemen. Voor Bed and Breakfast bestaan wel systemen die hierop lijken, maar deze hebben wettelijk gezien  geen enkele waarde. De term Bed and Breakfast is onbeschermd  en mag dus vrij door u gebruikt worden en u hoeft zich daarvoor niet te registreren bij een branche-vereniging. 


Bed and Breakfast inschrijven Kamer van Koophandel (KVK) verplicht?

inschrijven bed and breakfast kvkUw Bed en Breakfast inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en uw onderneming aanmelden bij de belastingdienst is in de meeste gevallen wél noodzakelijk. Het kan interessant voor u zijn om de gratis bijeenkomst 'Goede start met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst' bij te wonen. Informeer bij uw Kamer van Koophandel naar de datum van de eerstvolgende bijeenkomst. De verplichte jaarlijkse bijdrage is enige jaren geleden afgeschaft.


Financiën van uw Bed en Breakfast

Veel mensen starten zonder veel voorbereidingen met een Bed and Breakfast. Gasten betalen veelal contant bij aankomst en de inkomsten  verdwijnen dan in de huishoudportemonnee. Om een goed overzicht te krijgen in de financiële baten en lasten is het verstandig een aparte rekening voor uw Bed and Breakfast te openen. Een zakelijke rekening kan, maar is niet perse noodzakelijk. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen een nieuwe privé rekening te openen bij een andere bank en deze te gebruiken voor uw inkomsten en uitgaven van de B&B. Het hebben van een privérekening in plaats van een zakelijke kan wel fiscale gevolgen hebben.

Tip: Mocht u een zakelijke rekening willen openen, dan is een rekening van de ING Bank mogelijk een goede optie. De zakelijke rekening wordt het eerste jaar kosteloos aangeboden, wanneer u zich onlangs heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Annuleringsvoorwaarden B&B opstellen en B&B-annuleringskosten betaald krijgen.

Het boeken van overnachtingen in een Bed and Breakfast valt onder "vrijetijdsbesteding" en vormt daarmee een uitzondering op de Wet Koop op Afstand. Voor het boeken van een Bed and Breakfast geldt daarom géén zogeheten bedenktijd. Dat betekent ook dat de gast na het boeken géén recht heeft om te kunnen annuleren. Ook niet als daarover niets is meegedeeld door de Bed and Breakfast-eigenaar. Van rechtswege is een boeking immers bindend en is de gast die geboekt heeft de volledige betaling verschuldigd.

Anders is het indien de Bed & Breakfast annuleringsvoorwaarden heeft opgesteld die afwijzen van het beginsel dat diegene die geboekt heeft in geval van annulering 100% van de boekingssom verschuldigd is.

Een voorbeeld van annuleringsvoorwaarden voor Bed & Breakfast zijn als volgt: 

Voorbeeld annuleringsvoorwaarden:

 • Bij annulering meer dan 21 dagen voor de aankomstdatum blijft ten minste 10% van de totale verblijfskosten verchuldigd als vermindering mogelijk is.
 • Bij annulering meer dan 14 dagen voor de aankomstdatum blijft ten minste 15% van de totale verblijfskosten verschuldigd als vermindering mogelijk is.
 • Bij annulering meer dan 7 dagen voor de aankomstdatum blijft ten minste 35% van de totale verblijfskosten verschuldigd als vermindering mogelijk is.
 • Bij annulering meer dan 3 dagen voor de aankomstdatum blijft ten minste 60% van de totale verblijfskosten verschuldigd als vermindering mogelijk is.
 • Bij annulering meer dan 24 uur voor de aankomstdatum blijft ten minste 85% van de totale verblijfskosten verschuldigd als vermindering mogelijk is.
 • Bij annulering 24 uur of minder voor de aankomstdatum wordt doorgaans 100% van de totale verblijfskosten in rekening gebracht.

Omdat niet iedere gast na annulering tot de verschuldigde betaling overgaat, zou men bovenaan in de annuleringsvoorwaarden kunnen opnemen dat men alleen een beroep kan doen op de annuleringsvoorwaarden als de annuleringskosten binnen 14 dagen na annulering worden voldaan, waarna deze voorwaarden - indien betaling niet heeft plaatsgevonden - komen te vervallen, zodat de gast die annuleert en niet tijdig betaalt alsnog 100% van de boekingssom verschuldigd is. Op die manier maakt de B&B-houder het aantrekkelijk voor de gast die annuleert om snel te betalen.

Weigert gast annuleringskosten te betalen?

Weigert de gast toch te betalen, dan is het mogelijk de vordering uit handen te geven. B&B Reserveringen (het bedrijf achter www.bedandbreakfastboeken.nl) kan iedere B&B in Nederland helpen de vorderingen te incaseren. Uw vordering dient in dat geval minimaal € 50,00 te bedragen. Neem direct contact met ons op via ons contactformulier voor de voorwaarden. 


Inkoop voor Bed & Breakfast

Om een goede prijs te hanteren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor uw Bed and Breakfast. Uiteraard krijgt u daarbij te maken met inkoop van producten voor uw gasten.

 1. Kosten voor het ontbijt: de meeste B&B's kiezen ervoor alleen een ontbijt aan te bieden aan de gasten. Voordat u start met de B&B kan het handig zijn op een rijtje te zetten wat u bij het ontbijt per gast op tafel zet. Aan de hand hiervan kunt u bekijken waar u dit het beste kunt inkopen en kunt u ook berekenen wat de kosten zijn van een ontbijt. Deze kosten kunt u gebruiken bij het vaststellen van de verblijfskosten van uw B&B. Veel gasten vinden het leuk om huisgemaakte of streekproducten geserveerd te krijgen bij het ontbijt. Huisgemaakte jam kan net dat stukje extra aandacht voor de gast betekenen.
 2. Kosten voor de kamer:  u maakt variabele kosten bij het runnen van uw Bed & Breakfast. Dit zijn kosten die u alleen maakt als er gasten zijn. Het ontbijt is daar onderdeel van, maar behalve de kosten die u maakt voor het ontbijt zult u ook extra moeten wassen om uw gasten van schoon beddengoed en schone handdoeken te voorzien in de Bed & Breakfast. Ook hieraan zijn kosten verbonden voor wasmiddel, water en energie.  Deze kosten zult u moeten doorberekenen aan uw gasten in de kamerprijs. Maak een overzicht van alle extra kosten die u maakt zodra er gasten in huis zijn en bedenk schrijf in een overzicht op wat daarvoor een realistische gemiddelde totaalsom is per verblijf van twee personen per nacht.
  Buiten deze variabele kosten (kosten afhankelijk van het aantal boekingen), zijn er ook andere investeringen die u mogelijk heeft gedaan. Zo moet u er rekening mee houden dat u de investeringen voor uw inrichting terugverdient. Bedenk van te voren in hoeveel tijd u de investeringen moet terug verdienen, deze periode wordt ook wel de afschrijvingstermijn genoemd. Deze periode is afhankelijk van de periode die verstrijkt voordat bepaalde zaken (zoals beddengoed, bedden, vloeren en gordijnen) vervangen moeten worden. Deel het bedrag aan investeringen door het aantal overnachtingen dat u binnen de afschrijvingstermijn verwacht te maken en u heeft een overzicht van de kosten die u in de kamerprijs moet calculeren.
   
 3. Berekening van de kamerprijs
  Gemiddeld genomen zou je ervan uit kunnen gaan dat je de kosten die je maakt met drie moet vermenigvuldigen om tot de kamerprijs te komen. Dit is een vuistregel die in de horeca wordt toegepast. In Nederland is de gemiddelde prijs voor een 2-persoonskamer in 2015 ca. € 75,00 inclusief ontbijt. De kamerprijs die u gaat hanteren is afhankelijk van uw kosten. Er zijn twee manieren om de kamerprijs te berekenen of te bepalen; van kosten naar de kamerprijs of van de kamerprijs naar de kosten. In het laatste geval bepaalt u aan de hand van uw toekomstige kamerprijs wat uw budget is om uit te geven voor iedere gast, om zo genoeg over te houden aan het runnen van uw B&B. Van dit budget moeten zowel de variabele kosten als de afschrijvingen betaald worden. 
   

Inrichting Bed and Breakfast

Bij het starten van een Bed and Breakfast moet ook gedacht worden aan de inrichting van de kamers. Gekeken moet worden hoe u de Bed and Breakfast wilt positioneren. Wilt u een sobere betaalbare Bed and Breakfast of een comfortabele Bed and Breakfast in het hogere segment. Houdt er rekening mee dat het investeren in de kamer een terugkerende gebeurtenis is wanneer u de kwaliteit wilt blijven waarborgen. Zorg er dus voor dat u een gedeelte van de omzet reserveert voor nieuwe investeringen in de inrichting in de toekomst. Wij raden aan om ook bij de keuze voor het starten van een betaalbare Bed and Breakfast enkele investeringen te doen, om te zorgen voor een nette gastenkamer waarin een brede doelgroep zich thuis zal voelen.

Meubilair voor Bed and Breakfast

Bij de inrichting van de Bed and Breakfast denkt u uiteraard aan meubilair en in de eerste plaats aan bedden. Kies voor een netjes bed en vooral voor een comfortabel matras. Zorg dat het matras tegemoet komt aan de wensen van de gemiddelde bezoeker. Kies dus niet voor een té hard of een té zacht matras. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met rugklachten (anders dan vroeger werd gesteld) meer gebaat zijn bij een iets zachter matras. Uiteraard moet het matras wel de gewenste ondersteuning bieden. Naast het bed en matras, is het plaatsen van één of twee comfortbale fauteuils en klein salontafeltje aan te raden, zodat de gasten een plek hebben om te zitten en de kamer niet enkel als slaapkamer fungeert. Om naast recreatieve gasten ook zakelijke gasten aan te trekken is het plaatsen van een klein bureau aan te raden. Ook recreatieve gasten zullen een kleine werkplek waarderen. Zorg daarnaast voor wifi in uw Bed & Breakfast, zodat men aan het bureautje met de laptop wat werk kan doen of even de e-mail kan beantwoorden. Het bureau hoeft weinig 'extra' ruimte te kosten, omdat op het bureau (of aan de wand boven het bureaublad) een flatscreen tv geplaatst kan worden en op het bureau een klein dienblaadje met koffie/thee-faciliteiten (o.a. waterkoker) geplaatst kan worden. Wilt u een duurzamere inrichting, kies dan voor neutrale niet te lichte vloerbedekking en neutrale wanden (verf of behang). Met accessoires, bijvoorbeeld foto's in lijstjes afkomstig uit de streek, kunt u de kamers voorzien van een persoonlijke 'touch' geven. Bovendien kunt u hiermee de kamers zo nu en dan op een relatief betaalbare wijze een nieuwe look geven. Kies bij het uitzoeken van de accessoires voor één of enkele kleuren per kamer, om zo de rust wat te bewaren.

Dekbedovertrekken voor uw Bed and Breakfast

Goedkope dekbedovertrekken bed and breakfastBij de inkoop voor uw Bed and Breakfast denkt u allereerst waarschijnlijk aan de inkoop voor het ontbijt, kosten voor water, gas en licht en promotiekosten. Ook aan linnengoed zoals dekbedovertrekken moet bij de inrichting van uw Bed and Breakfast gedacht worden. Het aanschaffen van de juiste dekbedovertrekken is bepalend voor het karakter van uw Bed and Breakfast. Het aanschaffen van gelijke dekbedovertrekken vergemakkelijkt uw huishoudelijke werkzaamheden. Het zoeken naar twee gelijke overtrekken en bijpassende kussenslopen  wordt daarmee beperkt.

Deze startersgids wordt mede mogelijk gemaakt door onlinedekbedovertrekken.nl.


Doelgroep voor Bed and Breakfast

Om je dienstverlening en promotie af te stemmen op je doelgroep is het belangrijk om je doelgroep te kennen. Vroeger was Bed and Breakfast vooral popuair bij 50-plussers. De doelgroep voor een Bed and Breakfast wordt echter steeds breder. Zo maken tweeverdieners, de zakelijke gast en het gezin met kinderen steeds vaker gebruik van een B&B. Bepaal welke doelgroep je het meeste aanspreekt en voor welke doelgroep je omgeving het meest interessant is. Kies voor een combinatie van doelgroepen, om de kansen op een hoge bezetting te optimaliseren. Maar zorg ook dat u duidelijk weet wie u wilt bereiken, zodat u daar uw promotie, aanbod en verblijfskosten op kunt afstemmen.  Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen de verschillende doelgroepen. Niet voor niets wordt er gekozen voor een Bed en Breakfast. De gast heeft in het kader van gastvrijheid behoefte een persoonlijke aandacht van u als gastheer/gastvrouw en wil verblijven in een verantwoorde omgeving wat betreft echtheid en milieu. Een belangrijk deel van de doelgroep stelt privacy in de accommodatie zeer op prijs. De gast hecht waarde aan de rust in een huiselijke omgeving, en is op zoek naar een moment van onthaasten, ontspannen en ontstressen.

De gast in een Bed and Breakfast is geïnteresseerd in het milieu en de natuur. Milieuvriendelijk ondernemen wordt dus gewaardeerd. Ook is een omgeving waar gefietst en gewandeld kan worden belangrijk voor de B&B-gast. Benadruk de kwaliteiten van uw omgeving, bijvoorbeeld door fietsroutes aan te schaffen die gasten mogen lenen. Ook culturele bezoeken aan historisch erfgoed en musea staan hoog op de agenda van de B&B-gast. Zorg dat uw website en gastenkamer uw gasten van informatie voorziet, zodat uw gasten zich vermaken tijdens het verblijf in uw accommodatie.Marketingmix Bed and Breakfast 

Nu u uw doelgroep in kaart heeft, kunt u kijken hoe u uw aanbod en promotie op hen kunt afstemmen.

marketingmix bed and breakfast

Bij het maken van een marketingplan voor uw te starten bed and breakfast mogen de in de marketing bekende 4 P’s niet ontbreken. Deze 4 P’s zijn van origine : Product, Prijs, Plaats en Promotie, vormen samen de marketingmix. De marketingmix kan nog uitgebreid worden met P’s als: Personeel, Presentatie en Partners, om de slagingskans voor uw bed en breakfast te laten stijgen. Wanneer u deze punten goed heeft uitgewerkt, als onderdeel van een ondernemingsplan voor de bed en breakfast, kunt u op realistische manier bepalen of uw Bed and Breakfast er écht moet komen. Bekijk de vier uitgewerkte punten, voordat u een eigen marketingplan schrijft.

 1. De P van Product (Productmix Bed and Breakfast)

  Bij het product dat u levert denkt u misschien als eerste aan het bed in uw te starten hotel of B&B. Natuurlijk maakt dit deel uit van het product, maar het product is wat u voor de gast levert. Gasten die in een Bed en Breakfast slapen, zijn naar meer op zoek dan alleen een bed en ontbijt. Het product dat uw gasten zoeken is waarschijnlijk ‘Een weekendje weg’ of ‘Ontspannen na een hectische periode’. En voor B&B’s in het buitenland is dat misschien we ‘Een weekendje mountainbiken in de natuur’, ‘Het gevoel van vakantie, door even weg te zijn uit Nederland’, maar er zijn ook genoeg gasten die op zoek zijn naar ‘Even helemaal niets’ of een ‘Rustgevend plek om een goed boek te lezen’. Dat zijn producten die de gast zoekt, en dát product kunt u later bij Promotie in uw marketing gebruiken om gasten voor uw B&B te laten kiezen. Natuurlijk zijn het bed en ontbijt ook onderdeel van uw totaalproduct.
   
 2. De P van Plaats (Distributiemix Bed and Breakfast)

  Als koper van een Bed en Breakfast heeft u misschien al helemaal in gedachten wat u wilt. Probeer deze ideeën gedeeltelijk los te laten. Zo zorgt u ervoor dat uw ondernemingsplan niet de uitwerking van uw idee (de bed en breakfast) wordt, maar dat uw ondernemingsplan leidt tot het idee om de B&B te realiseren. Daarmee houdt u oog voor de zakelijke realiteit. De plaats waar u uw accommodatie gaat vestigen is van groot belang. Een eindeloos uitzicht kan geweldig zijn, maar voor gasten is een goede bereikbaarheid ook belangrijk. Faciliteiten in de buurt zoals winkels, horeca en dergelijke moeten ook meespelen bij het bepalen van uw plaats. Hoe aantrekkelijk is de plaats die u voor ogen heeft, is een vraag die u zichzelf moet stellen. Probeer daarbij vanuit de gast te denken en dus kritisch te zijn en ook stil te staan bij de negatieve punten van de plaats die u misschien eigenlijk al heeft uitgekozen. Ook op reviewwebsites zult u zien dat de omgeving van belang is voor gasten, zoals bijvoorbeeld deze opmerking ‘Op loopafstand vonden we een gezellig restaurantje’. Reviews lezen op grote reissites als Zoover.nl, is sowieso raadzaam. Zo ziet u wat gasten nu écht prettig vinden, en wat redenen zijn om ergens nooit meer terug te komen.
   
 3. De P van Prijs (Prijsmix voor Bed and Breakfast)

  De prijs is afhankelijk van wat verschillende factoren, zoals kosten, de markt en in nauw verband daarmee staat wat de gast bereid is te betalen. Veelgehoord is dat de prijs gebaseerd is op vraag en aanbod. De prijs die u hanteert heeft natuurlijk ook te maken met het segment van uw accommodatie. Bevindt uw B&B is aan de onderkant of juist aan de bovenkant van de makt? Bedrijven aan de onderkant van de markt laten dit ook zien in hun presentatie. Zij maken een wat ‘soberdere’ indruk. Hou altijd de kosten die u maakt om uw product te kunnen aanbieden in overschouw. In de horeca wordt uitgegaan van het gegeven dat de kostprijs maximaal 1/3 van de prijs mag zijn die u van uw gasten vraagt. Terwijl voor de B&B’s die zich aan de bovenkant van de markt bevinden ‘Luxe en Comfort’ juist punten zijn van onderscheiding. En dan kijken we nog naar de concurrentie, wat vragen soortgelijke B&B’s voor de diensten die/het product dat zij bieden. Bij het bepalen van de prijs voor een overnachting in uw Bed and Breakfast onderscheiden we drie factoren:
  • het bedrag dat de gast wil betalen voor een overnachting/de dienst (de vraag).
  • de kosten om uw product te kunnen leveren. (kosten).
  • de prijzen die door soortgelijke bedrijven worden gehanteerd (de concurrentie).

  Uit deze punten vloeien methoden voort om de prijs te bepalen.
  • kostengeoriënteerde prijsvorming (uitgaan van de kosten).
  • vraaggeoriënteerde prijsvorming (uitgaan van de vraag).
  • concurrentiegeoriënteerde prijsvorming (uitgaan van de concurrentie).

  Niet één van deze methoden is dé juiste prijszettingsmethode voor uw Bed and Breakfast. Kies liever voor een combinatie van methoden, zodat u met alle facetten rekening heeft gehouden.
   
 4. De P van Promotie (Promotiemix voor Bed and Breakfast)

  Reclame voor uw Bed and Breakfast is een onmisbare factor voor succes van uw B&B. Zonder reclame/adverteren, zullen gasten de weg naar uw Bed and Breakfast niet weten te vinden.  Doelen stellen is ook bij promotie belangrijk. Dat doel vertaalt zich waarschijnlijk naar een gewenste bezettingsgraad van uw Bed en Breakfast. De gemiddelde bezettingsgraad was in een Bed & Breakfast in 2010 zo'n 17% en daarmee een stuk lager dan die van hotels, die een bezettingsgraad van zo'n 43% scoorden. Dit komt met name doordat Bed en Breakfast voor veel B&B-houders niet de hoofdactiviteit vormt en zij daarnaast nog in loondienst zijn. Doordat de markt van Bed & Breakfast de afgelopen jaren verder is geprofessionaliseerd is de gemiddelde bezettingsgraad van B&B's vermoedelijk wel iets gestegen. Verder is de te behalen bezettingsgraad uiteraard afhankelijk van de mate van professionaliteit van de B&B-eigenaar. Heeft u de mogelijkheid een B&B te starten die groter is dan gemiddeld, dan is uw Bed and Breakfast misschien gemakkelijker rendabel te maken, dan wanneer u slechts één kamer realiseert. Uit recent onderzoek van de Rabobank blijkt dat onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 65,1% in 2010 tot 66,6% in 2011 en dat voor 2012 een stijging tot 68,8%. Voor B&B’s zijn dergelijke bezettingspercentages in de meeste gevallen niet haalbaar. Wanneer we kijken naar B&B’s met een capaciteit van 5 tot 10 kamers, raden we aan om in te zetten op een bezettingsgraad tussen de 17% en 40%, om uw B&B enigszins rendabel te laten zijn.

  Wanneer u een goede afweging heeft gemaakt en heeft gekozen om een Bed and Breakfast te beginnen zult u gasten moeten werven. De gastenwerving kunt u doen door middel van marketing. Bij het promoten van uw Bed and Breakfast is de rol van internet steeds belangrijker geworden. Vroeger raadpleegde men vaak een B&B-gids of boek. Het nadeel hiervan is dat gegevens snel verouderen (e-mailadres, telefoonnummer, tarieven), met als gevolg dat de gids enkele jaren later compleet achterhaald kan zijn. Internet is dé ultieme manier om uw Bed and Breakfast te presenteren aan uw gasten.
   

Bed and Breakfast hoger in Google (SEO)

SEO Bed and Breakfast hoger in googleZoekmachinemarketing is voor Bed and Breakfast-houders enorm van belang.
Wie googelt op 'Bed and Breakfast' krijgt honderden miljoenen zoekresulaten. Het onderscheiden van uw eigen website of vermeldingspagina op onze website doet u bijvoorbeeld door het schrijven van de juiste zoekmachine vriendelijke teksten. B&B Reserveringen (het bedrijf achter bedandbreakfastboeken.nl) is hierin specialist. In korte tijd heeft onze website een pagina-1-notering in Google behaald. B&B Reserveringen schrijft op verzoek ook de teksten voor uw website. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte aan.

Gratis document 'SEO voor Bed and Breakfast'
Speciaal voor deelnemers van bedandbreakfastboeken.nl schreven wij het document 'SEO voor Bed and Breakfast'. In de eerste plaats een helpende hand bij invullen van de presentatiepagina op bedandbreakfastboeken.nl. In de tweede plaats een erg handig document om ook de eigen website goed te laten scoren in Google. Eén advies willen we u alvast meegeven: 'Google houdt van unieke content. Schrijf dus voor iedere website een unieke tekst.' Daarnaast ontvangt iedere deelnemer bij aanmelding het document 'Samen scoren in Google' met 6 tips om met uw vermelding hoger in Google te komen.


Social media voor Bed & Breakfastsocialmedia bed & breakfast

Social Media zijn momenteel ´hot´. U hoort waarschijnlijk vaak over social media zoals Twitter, Facebook, Linkedin. Wanneer u alle kansen tot marketing van uw accommodatie wilt benutten is het zeker aan te raden voor een of meerdere van deze media te kiezen. U zorgt er niet alleen direct voor dat u in contact komt met nieuwe klanten of partners; u vergroot er ook uw vindbaarheid mee bij zoekmachines zoals google.nl. U zorgt ervoor dat uw websitelinks gedeeld worden, waardoor zoekmachines uw eigen website mogelijk als 'belangrijker' aanmerken. Daarnaast zorgt u ervoor dat uw vaste klantenkring op de hoogte blijft van speciale acties of wijzigingen in uw Bed and Breakfast. Wilt u advies of hulp bij het benutten van de kansen van sociale media, neem dan contact op via onze contactpagina. Voor deelnemers van bedandbreakfastboeken.nl is via een support-omgeving het document 'Snel aan de slag met Facebook' te vinden. Met dit document maakt binnen een kwartier een pagina voor uw Bed and Breakfast op Facebook.


Bed and Breakfast adverteren

Vroeger vond men een Bed and Breakfast door een advertentie in gidsen van bijvoorbeeld ANWB. Tegenwoordig worden vrijwel alle B&B's gevonden via advertenties of vermeldingen via internet. Naast een eigen website van de Bed & Breakfast zijn er tal van overkoepelende websites voor Bed and Breakfast. Bij een gedeelte van deze websites is een vermelding gratis.

Gratis adverten Bed & Breakfast

Hoewel u zich kunt aanvragen wat een gratis advertentie voor uw Bed and Breakfast u oplevert, kan het in principe nooit kwaad om gratis te adverteren voor een Bed and Breakfast. Wel

Goedkoop adverteren Bed en Breakfast

Daarnaast zijn er veel websites die advertentietarieven hanteren. Prijzen die deze websites hanteren varieëren nogal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u alleen adverteert op websites waarbij u grote kans heeft gasten te kunnen werven. Websites beloven vaak hoge bezoekersaantallen en gasten, maar bij een aantal websites worden deze beloftes helaas niet nagekomen. 

Richtlijnen om wel of niet te adverteren op B&B-sites

websites voor bed en breakfastBij de afweging om wel/niet te adverteren op een website kunt u zichzelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
Valt mijn B&B op tussen het huidige aanbod van de website?
Zijn de kosten voor een vermelding redelijk in verhouding tot andere websites?
Wordt deze website goed gevonden en dus veel bezocht? Let dan wel op de verhouding tussen het aantal bezoeken en het aantal accommodaties. 

Adverteren op de allergrootste website(s) heeft niet altijd het meeste effect. Het risico bestaat dat uw accommodatie 'verdwijnt' in het enorme aanbod. Op sommige websites worden bijvoorbeeld alleen de leukste adresjes geplaatst, waardoor er voor iedere B&B ook meer aandacht is.

Gratis adverten Bed & Breakfast

Ga zorgvuldig om met uw marketingbudget, wanneer u een bed en breakfast gaat starten. Sommige websites bieden een gratis naamsvermelding. Wij raden aan in begin vooral met dit soort gratis vermeldingen te werken en slechts op enkele websites een abonnement af te nemen. Gebruik voor de selectie eerder genoemde richtlijnen. Kies voor websites die goed gevonden worden én betaalbaar zijn. De duurste vermeldingen bieden niet altijd het gewenste rendement.

Wees ook op uw hoede wanneer u een abonnement afsluit en check hoe lang een website bestaat voordat u zich aanmeldt. Sinds 2010 zagen we veel nieuwe B&B websites komen, maar ook weer gaan. Websites als bedandbreakfastdvd, bedandbreakfastveiling en bedandbreakfastonly zijn enkele voorbeelden van websites die het niet gered hebben en offline gingen. 

Bij de aanmelding betaalt u kosten en investeert u tijd. Het is zonde van uw investeringen als de website dan vervolgens na korte tijd offline gaat. Kies daarom voor een website die al enige tijd (minimaal 3 jaren) bestaat.

Boekingssites voor Bed and Breakfast

Een andere mogelijkheid naast adverteren is om uw kamers boekbaar te stellen via een (hotel) boekingssite. Een vermelding op deze sites kost doorgaans niets, maar een nadeel zijn de commissies die je als hotel-eigenaar moet betalen over je inkomsten. Vooral vanwege de lagere kamerprijzen in B&B's zijn deze commissies (ca.14%) een te grote afdracht voor een B&B-eigenaar. Een ander nadeel van een aantal boekingssites zijn de reserveringskosten die gasten extra moeten betalen. In verhouding met de kamerprijs van een B&B zijn die reserveringskosten dan redelijk hoog.

Verhuren via Airbnb

airbnb starten bed and breakfastToch kan het de overweging waard zijn om te kijken naar boekingssites extra gasten aan te trekken. Een leegstaande kamer kost immers altijd meer dan een verhuurde. De laatste jaren is het platform van Airbnb enorm gegroeid. Als verhuurder betaalt u een kleine commissie over uw inkomsten, de meeste kosten komen voor rekening van de klant. Via Airbnb kunt u een internationale doelgroep bereiken. Ga naar ons artikel over verhuren via Airbnb om hierover meer te lezen. Wij helpen u graag op weg!

Verhuren via Bedandbreakfastboeken.nl

Om in te spelen op de bestaande nadelen voor B&B's bij de huidige hotelboekingssites, is de website www.bedandbreakfastboeken.nl opgericht. De website werkt zonder commissies en heeft aangepaste (gunstige) boekingskosten. Een vermelding op de site is voor B&B-eigenaren zeer betaalbaar in vergelijking met andere grote websites.

Er is een boekingsvermelding met geautomatiseerde bevestigingen e.d. mogelijk, maar u kunt ook kiezen voor de standaardvermelding, waarbij al het contact rechtstreeks tussen u en de gast verloopt via een contactformulier op uw pagina, dus zonder boekingskosten. Kosten? Slechts € 39,- per jaar, exclusief 21% btw.


Uw eigen B&B website?

Bijna iedere Bed and Breakfast-houder heeft een eigen website om de gast een indruk te geven van wat hij/zij te bieden heeft. Naast informatie van de accommodatie wordt vaak een fotoboek op de site geplaatst. Via een contactformulier kunnen gasten dan contact opnemen met een reserveringsvraag of er wordt een link geplaatst naar het reserveringssysteem op een externe verzamelwebsite zoals bedandbreakfastboeken.nl. B&B Reserveringen is gespecialiseerd in de marketing voor Bed and Breakfast en biedt de mogelijkheid gebruik te maken van gunstigere tarieven voor de realisatie van een B&B-website. Onderstaand moderne ontwerp werd geleverd door ons team. Neem gerust contact met ons op, wanneer u geïnteresseerd bent in een eigen website voor uw B&B.
eigen website bed and breakfast


Cijfers Bed en Breakfast in Nederland

cbs cijfers bed en breakfast

Omzet en kamerprijs Bed en Breakfast

De cijfers over Bed en Breakfast zijn afkomstig uit een rapport uit 2010 en daarmee iets minder recent, maar nog wel bruikbaar. Een overnachting voor 2 personen inclusief ontbijt (gemiddelde kamerprijs) kostte in 2010 zo'n €65,00. De jaaromzet van een Bed en Breakfast bedroeg €8000,00. Per Bed & Breakfast waren er 2,4 gastenkamers, die goed waren voor  gemiddeld 5,7 bedden.

Bekend is dat de gemiddelde kamerprijs van een Bed & Breakfast ondertussen met ca. 15% gestegen is tot zo'n €75,00. Vermoedelijk is doordat de markt van Bed en Breakfast de afgelopen jaren professionaliseerde naast de kamerprijs ook het aantal kamers en de omzet gestegen. Geschat wordt een gemiddelde omzet van zo'n €9000,-. Juni, juli en augustus zijn de drukste maanden voor B&B's. December, januari en februari zijn de rustigste maanden. Om in die rustige maanden toch een acceptabele bezettingsgraad te bewerkstellingen zou er met verschillende tarieven voor het hoog- en laagseizoen gewerkt kunnen worden. Echter zou voor het overzicht ook voor één vaste kamerprijs gekozen kunnen worden, waarbij er uiteraard ruimte is voor tijdelijke prijsverlagingen door middel van een actie. Te denken valt aan vroegboekkortingen, lastminutekortingen, of een lagere kamerprijs gedurende één bepaalde maand. Download cijfers over Bed & Breakfast van Van Spronsen en Parners en gebruik dit bij het schrijven van uw ondernemingsplan.

Cijfers toerisme in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onder de titel 'Toerisme en recreatie in cijfers 2012' een rapport uitgebracht met interessante statistische gegevens die van belang zijn bij het vormen van plannen voor uw Bed and Breakfast. Het rapport biedt geen specifieke gegevens over Bed and Breakfast, maar bevat toch interessante gegevens als u zich wilt oriënteren bij de start van een B&B. Zo zijn er gegevens over de bezettingsgraad van accommodaties, het aantal Nederlanders dat in Nederland vakantie viert en het aantal buitenlandse gasten dat ons land jaarlijks ontvangt. Gebruik de gegevens bijvoorbeeld voor het schrijven van uw ondernemingsplan.


Gemeentelijk beleid

Iedere gemeente hanteert in Nederland momenteel een eigen beleid als het gaat om regelgeving voor het beginnen van Bed en Breakfast-accommodaties. Informeer daarom bij uw gemeente wat het beleid is / wat de voorwaarden zijn omtrent het starten van een Bed and Breakfast.

Gemeentelijk beleid Bed en Breakfast Amsterdam

Een vraag die wij regelmatig ontvangen is: 'Wat zijn de voorwaarden om in een woning een bed and breakfast te beginnen in Amsterdam?' We raden aan voor wijzigingen en aanvullingen op deze informatie altijd contact op te nemen met de Gemeente Amsterdam. Wij ontingen van de Gemeente Amsterdam de volgende basisvoorwaarden voor het starten van een B&B in Amsterdam.

 • Een Bed and Breakfast moet u van tevoren bij uw stadsdeel aanmelden.
 • U moet een boekhouding bijhouden over uw Bed and Breakfast-activiteiten.
 • U mag in een Bed and Breakfast geen alcohol tegen betaling schenken.
 • Maximaal 40% van het vloeroppervlak van de woning mag gebruikt worden voor B&B-doeleinden.
 • Er mogen maximaal vier gasten tegelijk worden ontvangen.

Gemeentelijk Bed en Breakfastbeleid Eindhoven

Iedere gemeente heeft zoals gezegd de vrijheid om zijn eigen beleid te voeren omtrent het starten van een Bed & Breakfast. Het Eindhovens Dagblad maakte een video van de regelgeving over het starten van een B&B in Eindhoven.

 


Stappen beginnen Bed and Breakfast

stappenplan bed and breakfast startenIn dit stappenplan zal worden ingegaan op de vraag „Waar moet een bed en breakfast in Nederland aan voldoen?‟. Er heeft sinds 2000 een sterke groei van bed en breakfasts in Nederland plaatsgevonden en ook nu nog zijn er veel mensen die plannen hebben om te starten met een bed en breakfast. Wil je dus met succes starten en je doel bereiken, of dit nu in inkomen voorzien is of meer contact met mensen; er zijn een heleboel factoren waarmee rekening dient te worden gehouden. Niet alle regels zijn verplicht en ook per gemeente kunnen er verschillen zijn.

B&B inschrijven bij KVK en Belastingdienst

Wanneer men een bed and breakfast bedrijfsmatig gaat exploiteren, dient men zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze instantie stuurt je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst.

Bestemmingsplan

De vestiging van je bed and breakfast moet passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Als dit niet het geval is, kun je een verzoek indienen tot wijziging van het bestemmingsplan of het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. Om teleurstelling en problemen te voorkomen is het aan te raden je vooraf even te melden bij de gemeente om de zaken te doorlopen. Het is namelijk van het gemeentelijk beleid afhankelijk in welk bestemmingsplan een B&B al dan niet past.

Vergunning voor verbouwen aanvragen

Voor het bouwen, verbouwen en slopen van het pand dien je een in de meeste gevallen omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Je mag niet aan de slag gaan, als je geen vergunning van de gemeente hebt gekregen. Controleer ook altijd meteen of er ook een omgevingsvergunning voor de activiteiten slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten moet worden aangevraagd.

Vergunning voor brandveilig gebruik

Je bent verplicht om bij de gemeente een vergunning voor brandveilig gebruik aan te vragen wanneer er meer dan tien personen tegelijk bij jouw bed and breakfast kunnen verblijven. Indien er minder dan tien personen tegelijk verblijven, dan kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding.

Melding milieubeheer

Als je een eigen bed en breakfast begint, dan krijg je te maken met milieuregels. Onder het woord milieuregels worden onder andere de regels op het gebied van afvalverwerking, geluidsvoorschriften en energie bedoeld. Hiervoor dien je geen speciale omgevingsvergunning aan te vragen, maar het is wel belangrijk om hier een melding van te maken bij de gemeente.

Hygiënecode opstellen

Je dient te beschikken over een goedgekeurde hygiënecode of een geldig HACCP-plan wanneer je eet- en drinkwaren voor de gasten wilt bereiden. Bij een eigen bed en breakfast is dit eigenlijk altijd wel het geval. Het woord bed en breakfast zegt het natuurlijk al, het verblijf is (vrijwel altijd) inclusief een heerlijk ontbijt. HACCP-plan staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Het is een analyse van kritische punten waarop je extra moet letten met betrekking tot voedselveiligheid. Kijk voor het samenstelling of opstellen op de website kenniscentrumhoreca.nl.

Nachtregister opstellen

Wanneer je overnachtingen aanbiedt, ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden met gegevens als naam en woonplaats van de gast, dag van aankomst en vertrek en soort reisdocument. Deze gegevens kan de gemeente bijvoorbeeld nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting. Het bedrag van de toeristenbelasting is per gemeente verschillend.

Maatregelen legionellapreventie

Als je in je Bed and Breakfast een logiesfunctie voor meer dan vijf personen hebt, dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een voor sommige doelgroepen gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en zwem- of badwater.

Overige stappen voor beginnen B&B

Bovengenoemde stappen zijn het meeste van belang wanneer men een eigen bed and breakfast wilt beginnen. Het is van belang om je te melden bij de Kamer van Koophandel en dat verdere vorderingen bij de gemeente gemeld en besproken worden. Uiteraard zijn er ook nog verschillende andere stappen, maar deze zullen niet standaard voor iedere Bed and Breakfast van belang zijn. Bijvoorbeeld een drank- en horecavergunning, een aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten, een logboek voor speeltoestellen, licenties voor muziekgebruik en reprorecht.

Drankenvergunning

Je dient als eigenaar van je bed and breakfast wettelijk gezien te beschikken over een geldige drank- en horecavergunning, wanneer je  alcoholische dranken tegen betaling wilt verstrekken. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente.

Speeltoestellen

Wanneer de doelgroep van uw Bed and Breakfast (o.a.) gezinnen met kleine kinderen is en je graag speeltoestellen wilt plaatsen, dien je hiervoor een speciaal logboek bij te houden. Hierin vermeld je de keurings- of onderzoeksgegevens en geef je informatie over het onderhoud en mogelijke ongevallen.

Muziek in uw B&B?

Als je in het openbaar muziek wilt afspelen, moet je je aan een aantal regels houden en dus toestemming hebben. Buma en Sena regelen deze toestemming in Nederland door het uitgeven van licenties. Om kopieën te mogen maken van auteursrechtelijk beschermde werken, moet je een jaarlijkse vaste vergoeding betalen aan de Stichting Reprorecht.

De bovenstaande paragrafen zijn geschreven door Lynn Kroppen (studente Gilde Opleidingen, studierichting Toerisme) in het kader van haar onderzoek met als onderwerp 'Bed & Breakfast'. Zij deed dit met behulp van o.a. het stappenplan bed & breakfast starten (Ondernemersplein 2015) en de ondersteuning van Bedandbreakfastboeken.nl. De stukken zijn exclusief ter beschikking gesteld aan en bewerkt door Bedandbreakfastboeken.nl. Net als alle andere stukken op onze website zijn de teksten auteursrechtelijk beschermd.

Leest u liever een boek over het starten en runnen van een Bed and Breakfast? Deze online informatie is via de volgende link ook te downloaden: boek starten & runnen Bed en Breakfast, waarna u de informatie kunt printen.

Alle pagina's van deze website, zijn auteursrechtelijk beschermd. De teksten zijn dan ook beschermd met copyright en mogen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de rechthebbende (Bedandbreakfastboeken.nl) niet gekopieerd, overgenomen of anderszins gebruikt / vermenigvuldigd worden. De rechthebbende heeft haar uiterste best gedaan de informatie zorgvuldig samen te stellen, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen bij het gebruik van deze informatie, ook niet wanneer deze onjuist blijkt te zijn.

De rechthebbende heeft haar uiterste best gedaan om dit document zorgvuldig samen te stellen, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen die kunnen ontstaan bij of ten gevolge van het gebruik van deze informatie.


Gratis Bed and Breakfast nieuwsbrief, leuk om mee te beginnen!

Ter inspiratie is er een gratis blad voor B&B-houders; de nieuwsbrief Bed & Breakfasttips bed en breakfast starten. 'Bed&Breakfast' is een blad met leuke artikelen en handige tips voor de eigenaren van een Bed and Breakfast of voor diegenen die ermee willen beginnen. Ga nu naar de website van het magazine Bed & Breakfast en download de nieuwste editie voor handige tips.

U kunt zich op deze website ook aanmelden om maandelijks een nieuwsbrief per e-mail te ontvangen.