Weekendje Groningen: Tips en Bezienswaardigheden

Geplaatst op: 06 februari 2018

Weekendje weg Groningen

Wat te doen als je een weekendje weg gaat in Groningen en omstreken? Met deze tien tips voor een weekendje Groningen wordt jouw weekendje weg of dagje uit gegarandeerd een succes. Met dit lijstje van bezienswaardigheden en tips leer je deze bruisende stad op de leukste manier kennen. Ontdek de Hotspots van Groningen en geniet van een heerlijk weekendje weg met activiteiten in Groningen. Vergeet uiteraard niet een Bed and Breakfast te boeken. Bijna;) net zo leuk als Groningen is Utrecht. Bekijk dus  ook onze Weekendje Utrecht Tips.

Groningen bezienswaardigheden stad en provincie

Bezoek je stad of provincie Groningen, dan wil je weten welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen. De tips op deze pagina geven een mooie indruk van bezienswaardigheden om er een leuk dagje of weekendje in Groningen van te maken. Top-10 lijstjes op internet laten in Groningen stad en provincie onder andere zien de Freylemaborg, het Groninger Museum en de Hortus Haren zien. Maar ook de Martinitoren Groningen, Nationaal Park Lauwersmeer en het Openluchtmuseum Het Hogeland zijn volgens velen de moeite waard. Andere populaire bezienswaardigheden uit de Top-10 buiten de stad Groningen zijn het Veenkoliniaal Museum Veendam, de Vesting Bourtange, het Waddeneiland Rottumeroog en Zeehondencrèche Lenie 't Hart. Onze eigen 10 tips zijn vooral voor een weekendje in de binnenstad van Groningen.

Waarom weekend Groningen?

Wilt u een weekend een Bed and Breakfast in Nederland boeken, dan is Groningen een prima keuze! Groningen telt meer dan 200.000 inwoners en bijna een derde daarvan zijn studenten. Daardoor is Groningen een stad die altijd bruist, zijn er tallloze terrasjes en zijn de prijzen er betaalbaar.  Lees onderstaande tips, en ontdek ook waarom een weekend Groningen een verstandige keuze is! 

#1 Groningen overnachten (tips!)

Om van een weekendje weg in Groningen echt een succes te maken, moet je er natuurlijk overnachten. Overdag is het er al erg gezellig, maar 's avonds komt het bruisende horecaleven in de binnenstad pas echt op gang. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een (goedkoop) hotel te boeken, zoals een Van der Valk net buiten Groningen of een hotel in het centrum. Maar wat is er  nu leuker dan te overnachten in een Bed en Breakast in Groningen? Ervaar het comfort en de service van een hotel en ontdek de aantrekkelijke van een BenB. Geniet van een vers ontbijt zoals het in een Bed en Breakfast geserveerd kan worden. U kunt bij ons uw Bed & Breakfast in Groningen (stad en provincie) boeken. B&B's zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kunt u kiezen uit kamers, maar ook appartementen en studio's huren. 

#2 Hotspot: Het Groninger Museum

Een bezoek aan het Groninger Museum mag tijdens jouw weekendje weg in Groningen niet ontbreken. Kunstliefhebbers vanuit de hele wereld komen naar Groningen om de spraakmakende tentoonstellingen in dit museum te bezoeken. Het gebouw zelf is van architect Alessandro Mendini en valt direct op wanneer je vanuit het Centraal Station richting de binnenstad van van Groningen loopt. Die Groningse binnenstad werd overigens al eens tot beste van Nederland uitgeroepen.

Musea in Groningen centrum

Naast het Groninger Museum zijn er diverse andere musea in Groningen te bezoeken. Zo is er in het centrum het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de brugstraat (vlak bij de Hoge en Lage der Aa), het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven (met onder andere de nieuwe Primark). Ook de moeite waard is het Grafisch Museum GR-ID, aan de Sint Jansstraat in Groningen. 

bezienswaardigheden Groninger Museum - Tips Weekendje Groningen

#3 De Folkingestraat - 'Leukste winkelstraat van Nederland'

Vanaf de museumbrug steeds rechtdoorlopende, wandelt u richting de Vismarkt door de Folkingestraat. In de Folkingestraat vind je niet de grote ketens, maar juist een verrassend aanbod van kleine winkeltjes en galerieën. Van interieur design en serviezen tot kunst, cultuur en een echte Van Delft pepernotenwinkel, waar je tientallen verschillende smaken pepernoten kunt kopen. Niet voor niets werd de Folkingestraat vorig jaar verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Aan het einde van de straat bereikt u de Vismarkt, met de prachtige ‘Korenbeurs’, waarin de Albert Heijn is gevestigd.

Winkels Groningen

Groningen is één van de leukste winkelsteden van Nederland. Naast het feit dat meerdere kleine winkelstraten zijn uitgeroepen tot leukste winkelstraat, kun je ook goed winkelen in de Herestraat. Deze straat met voornamelijk kledingwinkels vindt je tussen de beide markten (de Grote Markt en de Vismarkt in Groningen). De andere kant van de Herestraat is het Zuiderdiep. Ook daar vindt je winkels, maar vooral enkel leuke terrasjes.  De meeste winkels in Groningen zijn dorogaans open van 10:00 uur tot 18:00 uur. Op maandag openen ze om 12:00 uur en sluiten ze ook om 18:00. Donderdag is het koopavond in de binnenstad en kun je tot 21:00 shoppen. Ook op zondag zijn de meeste kledingwinkels in het centrum geopend, op zondag van 12:00 tot 17:00. 

Extra tip! De markt van Groningen aan de Vismarkt

Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag is er van 09:00 tot 17:00 op de Vismarkt van Groningen een grote warenmarkt. Leuk om overheen te gaan en wat verse producten te kopen. Ontdek de heerlijke verse groenten, fruit, noten en dergelijke of haal een vers gebakken stroopwafel op de markt. Ook iedere eerste zondag van de maand 12:00 - 17:00 uur is er markt op de Vismarkt van Groningen. 

folkingestraat weekendje groningen

#4 Hoge en Lage der A (Tips)

De Hoge en Lage der A is misschien wel het mooiste stukje van Groningen. U kunt er heerlijk op het terras zitten bij Cafe de Sigaar. Het aanzicht van de prachtige villa’s langs een van de Groningse grachten levert een bijzonder fraai plaatje op. Wie vanuit het centrum het Noorderplantsoen bezoekt mag dit stukje Groningen niet overslaan. De drie-daagse festivals Zomerwelvaart (doorgaans eind juli) en Winterwelvaart (doorgaans medio december) zijn ook het bezoeken waard. 

hoge der a - lage der a - weekendje groningen tips

#5 Noorderplantsoen: Hotspot

Het Noorderplantsoen is niet voor niets een echte hotspot in Groningen. Het is het meest gewaardeerde park van Groningen en is onder zowel student als stadjer razendpopulair. Geniet als een student in Groningen met een hapje en een drankje of zelfs een barbecue van dit mooie park, leg een kleedje uit aan een van de vijverpartijen of trek de hardloopschoenen aan voor een sportief rondje rondom dit met statige villa’s omringde park. In augustus wordt hier 10 dagen lang het sfeervolle festival Noorderzon georganiseerd. Het valt niet meteen op, maar in het Noorderplantsoen kan ondanks al die gezelligheid ook een natuurfilm opgenomen worden.

#6 Hotspot: Martinitoren Groningen beklimmen (Tips!)

Op zoek naar dé hotspot van Groningen? De Grote Markt is een bruisend plein in de binnenstad. Je vindt er ook de Martinitoren, de hoogste en bekendste toren van Groningen. Wil je alle bezienswaardigheden van Groningen van bovenaf bekijken? Dat kan door de Martinitoren te beklimmen. Met 311 treden is het weliswaar een behoorlijke klim, eenmaal boven wacht je een adembenemend uitzicht! Op de Grote Markt vindt je zowel de Martinitoren als de VVV, waar de tickets voor een paar euro verkrijgbaar zijn. Bij de VVV kun je ook direct een gratis city guide halen, met alles toerisme in het centrum, maar ook is er informatie te vinden over het landschap van Groningen. En als je er toch bent, haal dan ook direct een stadswandeling. Die leidt je langs de mooiste plekjes van Groningen. 

martinitoren bezienswaardigheden weekendje groningen

#7 De Prinsentuin

Na het beklimmen van de Martinitoren kom je tot rust bij de Theeschenkerij in de Prinsentuin. De Prinsentuin ligt vlakbij de Martinitoren en achter het Prinsenhof dat tegenwoordig in gebruik is als restaurant en hotel. Deze renaissancetuin is vrij toegankelijk en biedt een kruidentuin en een rozentuin met tientallen verschillende rozen. Ook deze bezienswaardigheid in hartje Groningen mag je niet missen. 

bezienswaardigheid tips prinsentuin groningen weekendje

#8 Uit eten in Groningen

Wil je in Groningen uit eten in een restaurant of een snel hapje eten tijdens de lunch, dan kun natuurlijk terecht op Iens, maar ook wij vertellen je er graag over. Groningen is met haar universiteit (Rijksuniversiteit Groningen, RUG) en hogescholen (Hanzehogeschool, NHL) een echte studentenstad. Op die vele studenten in Groningen wordt door de horeca handig ingespeeld. Voor een tientje eet je bij Huize Maas aan de Vismarkt een weekschotel (vlees, vis of vega) of een burger met frites voor €7,50. Ben je op de Grote Markt, dan is koffie drinken of lunchen bij de Drie Gezusters goed idee. Beneden een klassiek Grand Café met hoge plafonds en kroonluchters en boven en in de souterrains zijn de kroegen gevestigd. Ook de Poelestraat is een aanrader: het Concerthuis, Time Out en de Brasserie zijn allemaal heel geschikt voor een lunch/diner of om 's avonds na het eten een drankje te doen. In de Peperstraat, een zijstraatje van de Poelestraat, vind je nog meer eetcafés zoals de Eerste Kamer, waar voor een habbekrats gegeten kan worden. Zodra de nacht begint, kun je je in dit straatje bij de vele  stappende studenten voegen.

tips huize maas groningen weekendje

#9 Rondvaart of bootje huren in Groningen

Wil je al die mooie plekjes vanaf het water bekijken? Dan is een rondvaart door Groningen een goed idee. De rondvaartboten liggen in het water tussen het Centraal Station en het Groninger Museum. De kosten voor een stadsrondvaart van een uur bedragen € 12,50 per persoon. Of huur een bij 't Peddeltje een kano, waterfiets of fluisterbot om door de grachten van Groningen te varen. Met z'n tweeën bent u dan €15,00 tot € 27,50 kwijt, afhankelijk van het bootje die je huurt. 

rondvaart groningen tips weekendje

#10 Lang weekend

Wilt u er een lang weekend van maken? Bezoek het VVV aan de Grote Markt of vindt meer meer tips voor een lang weekend in Groningen in onze Toerisme Gids Groningen. Verlaat de stad bij mooi weer voor een bezoek aan de Hoornse Plas. Geniet bij Kaap Hoorn aan het water van een verfrissend drankje, bezoek de Groninger borgen of ontdek het Lauwersmeergebied.

Handig: Parkeren Groningen

Groningen doet er veel aan om de stad bereikbaar te houden. Dat blijkt wel uit het initiatief dat de naam "Groningen Bereikbaar" draagt. Parkeren in het centrum van Groningen kan wel, maar kan behoorlijk in de papieren lopen. Toch zijn er wel mogelijkheden om goedkoop in het centrum te parkeren. Vanaf Parkeergarage Boterdiep of Parkeergarage Oosterpoort is het centrum prima te belopen. Je betaalt daar slechts € 1,- per 25 minuten en nooit meer dan € 10,- per dag. Ook bij Parkeergarage Circus in de Korrewegwijk (vlakbij Noorderplantsoen en Jumbo De Beren geldt dit tarief, maar vanaf daar is het centrum iets verder lopen. 

Wil je nog dichter bij of in het centrum parkeren dan betaal je in de andere gemeentelijke (Damsterdiep, Europapark), Qpark parkeergarages  (Westerhaven, Rademarkt) of Interpark (Centrum of Bios parking) al gauw € 20,- per dag. 

Dagje Groningen met de Trein

Toch biedt de trein ook een goede mogelijkheid om Groningen te bezoeken. Vanaf het hoofdstation Groningen Centraal loop je via de museumburg (Groninger Museum) direct het centrum is. Dit museum is een van de bekendste musea van Groningen, dus zeker het bezoeken waard. Reizen met de trein bespaart je zoeken naar een parkeerplek in de stad en zorgt ervoor dat je direct ontspannen van de bruisende stad kunt genieten. Kijk voor voordelig treinen in de online Spoordeelwinkel van NS. In de spoordeelwinkel worden zo nu en dan ook overnachtingen aangeboden (trein en overnachting voor 2, €100,-), maar je zou ook met een voordelige dagkaart kunnen reizen in combinatie met een overnachting in Bed & Breakfast in Groningen. Met een speciale actie is een treinkaartje naar Groningen heel betaalbaar. 

dagje groningen trein spoordeelwinkel

Fietsen huren in Groningen

Als je met de trein in Groningen bent aangekomen, kun je er ook fietsen huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Rijwielhal Kuis op het Centraal Station (gewone huurfietsen, maar ook OV-fietsen). OV-fietsen kosten slechts € 3,85 per 24 uur. Om OV-fietsen in Groningen te kunnen huren heeft u een persoonlijke ov-chipkaart nodig. U moet zich wel voor een OV-fiets aanmelden en € 0,01 betalen ter verificatie van uw persoonsgegevens. 

Wilt u liever bij een fietsenzaak een normale stadsfiets of elektrische fiets in Groningen huren? Ook in het centrum van Groningen kunt u fietsen huren, bij Fietsverda aan de Poelestraat 56: stadsfiets voor € 10,- per dag, elektrische fiets voor € 20,- per dag. 

Groningen is enorm ingericht om er te kunnen fietsen en wordt in binnen- en buitenland ook wel 'Fietshoofdstad van de Wereld' genoemd. Kortom: Groningen is ideaal om op de fiets te verkennen! 

fiets huren groningen

Dagje uit: tips in Groningen

Ga je een dagje uit in Groningen, dan vindt je in de Uitagenda volop actuele tips over welke activiteiten er vandaag en binnnenkort in Groningen georganiseerd worden. Alle informatie wordt op de site van Uit Groningen overzichtelijk in de rubrieken film, theater, tentoonstellingen, evenementen en muziek geplaatst. Zo vind je er het programma van concertlocatie de Oosterpoort en van het Groninger Museum, Martiniplaza en de schouwburg. Of raadpleeg voor de agenda de websites van de verschillende locaties, om de leukste uitjes en evenementen te vinden.

Activiteiten Groningen

Hou je niet zo van theater of muziekevenementen? Andere activiteiten in Groningen kun je doen in Kardinge (met onder andere een enorme klimtoren en een mooi binnenzwembad). Bij Kardinge kun je ook karten en bowlen bij Kartracing en bowling Groningen. Vind je bowlen een goed idee, maar wil je liever in de binnenstad blijven? Dan kun je terecht Bowling & Partycentrum Groningen aan het Kattendiep. Aansluitend zou je aan het Kattendiep een bezoekje kunnen brengen aan het Holland Casino. (Tijdelijk gesloten wegens brand). Ook met minder weer is er genoeg in Groningen te doen. Breng een bezoekje aan het Groningen Forum, de bios in bioscoop Pathé Zuiderdiep of Wolff Bioscoop Euroborg. Met heel veel geluk kun je een groot vuurwerk bezoeken (28 augustus) met Bommen Berend, Eurosonic Noorderslag (16 t/m 19 januari 2019) of natuurlijk een kerstmarkt in december. 

Heb jij ook tips voor een weekendje weg?

Heb jij ook tips voor een weekendje of dagje weg in een stad in Nederland? Tips voor dit artikel kun je insturen via contact, maar je kunt ook een artikel met meerdere tips voor een weekendje in een andere stad insturen! We zijn je erg dankbaar voor iedere bijdrage! Neem contact op met onze redactie.

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!