Geen rem op groei Airbnb Amsterdam

Geplaatst op: 05 februari 2015

Verhuurplatform Airbnb blijft hard groeien in Amsterdam. Vorig jaar steeg het aanbod van Bed and Breakfast in Amsterdam op die website tot 10.500. 'Het bedrijf werkt halfslachtig mee aan de aanpak van overlast', aldus het Parool.  Airbnb sprak af met de gemeente Amsterdam om sinds februari toeristenbelasting te innen over de overnachtingen. Daarnaast zou de website aanpak van overlast meer proberen te voorkomen, maar van dat laatste lijkt weinig terecht te komen. 

Toeristenbelasting Airbnb Amsterdam

Sinds zondag int Airbnb toeristenbelasting, maar de gemeente Amsterdam krijgt geen inzage in de administratie van de B&B's. Amsterdam weet dan ook nog niet hoeveel geld ze precies kunnen verwachten. Dat het niet om tonnen, maar om miljoenen gaat, weet een woordvoerder van de gemeente wél te melden. 


Maximum aantal gasten Airbnb Amsterdam

Het maximum aantal gasten dat volgens de Amsterdamse regelgeving in een woning mag verblijven is vier, maar wie op Airbnb zoekt vindt nog altijd Bed & Breakfast accommodaties die meer slaapplaatsen aanbieden. Topman Patrick Robinson van het platform vindt dat verhuurders zelf moeten uitzoeken of ze zich aan de regels houden. Volgens hem is het hun eigen verantwoordelijkheid, ook als het gaat om het maximale aantal verhuurdagen van 60 dat de gemeente stelt. 

Vooralsnog kunnen groepen dus ook via Airbnb gewoon terecht in Amsterdam. Wie de proef op de som neemt en op zoek gaat naar een Airbnb voor 7 personen in Amsterdam, vindt zo'n 200 Bed and Breakfast adressen. 

Bestrijding overlast door Airbnb

Hoe het dan zit met de bestrijding van overlast? Airbnb gaat helpen om de overlast door grotere groepen te bestrijden. Niet door het verhuren van accommodaties voor groepen in Amsterdam onmogelijk te maken, maar door de verhuurders bijvoorbeeld twee maal per jaar een mailtje te sturen om ze te herinneren aan plaatselijke regelgeving. 

'Website Airbnb aanpassen naar lokale regelgeving'

Niet voor niets is Airbnb populair. Het is een leuke manier om er relatief voordelig tussenuit te gaan. Met veel volledige woningen biedt Airbnb een aanbod dat veelal nergens anders wordt aangeboden. Met de nieuwe afspraken levert het ook de gemeentekas veel geld op. Maar de situatie is sommigen een doorn in het oog. Gert Jan Bakker van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag vindt bijvoorbeeld dat Airbnb zijn verantwoordelijkheid ontloopt. 'Airbnb richt zich specifiek op Amsterdam, bewoners worden specifiek aangesproken; dan kan Airbnb ook haar website aanpassen aan lokale regelgeving.'

Bron: Het Parool

 

 

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!